fredag 10. juni 2011

Tomt for kjøpegrøt, da blir det hjemmelaget grøt, eller krisegrøt som jeg kaller det

Har laget hjemmelaget grøt til Kai noen ganger før, men har da kunne supplert med kjøpegrøt feks om kvelden. Nå er det tomt i mammas lager av norsk/svensk kjøpegrøt. Og til morgenmat fikk mini grøt laget av sammalt hvete og havregryn men den var nok litt for grov selvom jeg kjørte den i blenderen. Ble litt hosting og harking, kilte sikkert litt i halsen med alle de grove mel flakene.

Så etter at vi hadde levert bestemor på flyplassen og sagt pent farvel, dro vi på jakt etter kjøpegrøt i Fuengirola. Men den kunne ikke oppdrives noe sted, så det endte med at jeg måtte innom helsekosten i Elviria og kjøpe økologisk havre og byggmel.

Melet skal bløtlegges for å frigi jern. Så lager man en tykk grøt og sper med mm eller mme til passende konsistens. Her er oppskriften jeg bruker.

0.5 dl havremel
0.5 dl byggmel
bløtlegges i 2 dl vann over natten
Bløtlagt grøt ser sånn ut

Kok opp 1/2 dl vann og spe med melblandingen. Skal bli en tykk grøt som gir ca 3 porsjoner. Ta fra det du skal bruke til en porsjon og spe så med mme til ønsket konsistens og tilsett litt Vita hjertegod olje eller en smørklatt. Serveres sammen med litt hjemmelaget sviske/eple/pæremos for å bedre opptaket av jern. Resten av grøten settes i kjøleskapet til neste grøtmåltid.
 Og sånn ser den ferdige grøten ut
En annen grøt som er litt mindre klissete i konsistens er denne
0.5 dl sammalt fint hvetemel
0.5 dl grahams mel
bløtlegges i 2 dl vann over natten og har samme fremgangsmåte som grøten over.

Ps. Kai gleder seg til på søndag, for da kommer farmor med dansk kjøpegrøt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar